דודי שמש נפוצים מאוד בישראל מסיבות שונות וחשובות. ראשית, החוק קובע כי קיימת חובה להתקנתם בבניינים שעד 8 קומות. התקנה נוצרה כדי לנצל את אנרגיית השמש שאיננה פוגעת בסביבה. מעבר לכך, הם חסכוניים בדיוק בשל העובדה שניתן לנצל את השמש לאורך מרבית ימות השנה. עם זאת, ניתן לחמם בהם את המים גם באמצעות אנרגיית החשמל, מה שהופך אותם גם ליעילים במיוחד.
סוגי הדודים והמבנה שלהם
ניתן למצוא דודי שמש בראשון לציון בארבעה גדלים ונפחים: 80, 120, 150 ו200 ליטר. המבוקשים והמומלצים ביותר הם בני 120 ליטר למשפחות בנות 4 נפשות ו150 ליטר משפחות בנות 5 נפשות. אלו ההמלצות המקובלות הניתנות על ידי היצרניות, אבל כל לקוח בוחר לו את המתאים ביותר מבחינת צרכיו, טעמו האישי יכולותיו הכספיות ועוד. מבנה הדוד זהה בכל הגדלים. מעטפת הדוד עשויה מפלדה חזקה והציפוי הפנימי מחומר מבודד המסוגל לשמור על חום המים לזמן רב. בכל דוד יש גוף חימום אשר מחמם את המים על ידי החשמל. יש כאלו המגיעים עם פלאנג' אשר מכיל גוף חימום, מאיץ ותרמוסטט יחד. הדודים מותקנים על הגג או בתוך הבית בנישות מתאימות.
התקנה
התקנת המערכת נעשית על ידי טכנאים מומחים המגיעים עם צוותים מקצועיים. את הקולטים מעמידים על הגג בזווית וכיוון מתאימים לשמש על מנת שיוכלו לקלוט את מרבית קרניה לאורך כל היום. בחירת הקולטים נעשית על פי תפוקת האנרגיה שהם מייצרים ובהתאמה לדודים. ההתקנה עצמה נעשית על פי הוראות היצרנים ותקנים מקובלים. בכל מערכת יש ברזי ואביזרי בטיחות. בין היתר: תרמוסטט אשר מווסת את חום המים עד לדרגה מקסימאלית של 60 מעלות צלסיוס. הדבר נועד לבטיחות המשתמשים כמו גם לשמירה על הציפוי הפנימי. רתיחה גבוהה מדי עלולה לסדוק אותו. כל פגיעה בו אינה ניתנת לתיקון ואז יש צורך להחליף את הדוד בהוצאה יקרה. כן יש בו ברזי ערבול למניעת כוויות, ברזי ניתוק ושסתומים פורקי לחץ.
תקלות נפוצות
מערכות דודי שמש בתל אביב כמו כל האחרות נחשבות מורכבות מאוד. הן מגיעות עם אחריות יצרן שתנאיה נקבעים על פי שיקוליו. עלולות לצוץ מעת לעת תקלות הנגרמות מבלאי, תאונות, חבלות וכדומה.
גוף חימום תקול – הנפוצה ביותר היא גוף חימום תקול. אורך חייו של גוף חימום יכול להגיע למספר שנים בודדות. הדבר תלוי איכות המים המגיעים ו/או בתדירות השימוש בחשמל. ככל שמרבים להשתמש כן אורך חייו מתקצר. במים קיימת אבנית אאשר מצטברת על הגוף. עם הזמן היא עוטפת אותו מכולו עד שמשביתה אותו. במקרה כזה, אין ברירה אלא להחליף אותו. התיקון נעשה בשלבים. ראשית מנתקים את החשמל ואחר כך מרוקנים את המים מהדוד. לבסוף מחליפים באחר תקני, ממלאים מחדש את הדוד ובודקים שהכול עובד היטב.
נזילות – עלולות להיווצר בצנרת בנקודות שונות כולל בחיבורים. הנזילות הן ליד הדוד או הקולטים. יש לטפל בכל נזילה במהירות לבל תתרחב ותתפתח לבעיה חמורה יותר.
ברזים ואביזרים מקולקלים – מדובר על התרמוסטטים, ברזי הניתוק, הערבול, ברזי פורקי הלחץ וכדומה. במקרים כאלו מחליפים בחדשים כי לא ניתן לתקנם. תרמוסטט תקול, למשל, יש להחליף במהירות כדי למנוע נזק לדוד.
קולטים – תקלות בקולטים יכולות להגיע עקב נזילות, שבר לכיסוי הזכוכית, התפרקות חלקים עוטפים ועוד. במקרים קלים ניתן לתקן, ואילו בחמורים דוגמת נזילות מצנרת הפנימית, אין ברירה אלא להחליף קולטים.
מומלץ לקבל שירות מחברה בעלת מוניטין בתחום המטפלת בכל תקלה בדרך היעילה ביותר.